Şırnak’ta 16 Mayıs’ta akşam saatlerinde evinin bahçesindeki bisikletinin yanında gelen Roza, oynadığı bisikletin zincirine parmağını kaptırdı.
Yardıma koşan aile, Roza’yı kendi olanaklarıyla Silopi Devlet Hastanesi’ne götürdü.
Burada pansumanın yapılıp, röntgeni çekilen Roza, plastik cerrahi doktoru bulunmadığı Cizre’ye yönlendirildi.
Ailesinin daha sonra Cizre Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne götürdüğü Roza, burada da plastik cerrahinin olduğu Şırnak’a yönlendirildi.
Aile hastanelerden şikayetçi oldu
Aile, yine kendi olanakları ile Roza’yı Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Şırnak’ta görevli nöbetçi doktor tarafından iletişime geçilen plastik cerrahın bir sonraki gün iyileşme iddiası üzerine aile, Diyarbakır’a Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüp tedavi ettirdi.
Parmağının bir kısmının işlevinin kullanılmaması için kesilmesi ve daha sonra birleştirilmesi sonrasında Roza, taburcu edildi. Ailesi, Şırnak’taki hastaneler hakkında şikayetçi oldu.
“Doktorlarımız bizimle ilgilenmedi”
Anne Zelal İmrak, Şırnak’taki hastanelerde hizmetlerin yapılmadığını ileri sürerek, “Perşembe günü bir kaza yapıldı. Kızım, parmaklarını bisiklet zincirinin arasında sıkıştırdı. Kızımızı Silopi Devlet Hastanesi’ne götürdük. Orada herhangi bir işlem yapılmadı. Sadece bir pansuman yapıldı, röntgen çekildi. Israrla ‘En yakın yerde var’ deyip, Cizre’de herhangi bir soruşturma yapılmadığını söyledi. Cizre’de doktor vardı, doktor burada plastik cerrahın olmadığını, 112’yi aradıklarını, ve doğrudan Şırnak’a gitmemizi söyledi. Ambulans verebileceklerini, yalnız ambulansın 2,5 saat süreceğini söyledi. Şırnak’ta böyle bir tedavi olmuyor. Doktorlarımız bizimle ilgilenmedi. Gittiğimizde cerrah zaten yoktu. Görüntü attılar cerraha. Cerrah da ‘Parmağa yapabileceğim bir şey yok’ demiş. Doktorların bize ilettiğine göre, ‘Yapabileceğim bir şey yok. Gelmeme gerek yok’ demiş. Ayrıca artık biz de uzvumuzu istedik. Çünkü bir şey yapmayacaklardı.
“Hiçbir şekilde bu olayı takip etmeyi bırakmayacağım”
Yapamayacaklarını dile getirdiler. Sadece bir dikiş atıp, ‘Yarın cerrah gelecek, cerraha gösterirsiniz’ gibi bir cümle kullanıldılar. Biz de uzvumuzu alıp Diyarbakır’a devam etmeyi dile getirdik. Bu sürede ‘Diyarbakır’a gideceğiz, yol uzun, kızımızın ağrıları olacak’ deyip, ağrı kesici bir iğne istedik. Bize yapmayacaklarını söylediler. ‘Çok gecikme olursa bir ağrı kesici şurup verin evde’ dediler. Biz de Diyarbakır’a gittik. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gittik ve tedavimizi 15-20 dakika içerisinde yerine getirdiler. Parmağın ucu artık işlevi bitmişti diye alamadılar. Parça koparıp, tekrar yaranın üstünü diktiler. Eve geldiğimde ilk iletişim, emniyete gidip şikayet etmek oldu. Hiçbir şekilde bu olayı takip etmeyi bırakmayacağım.” dedi.
“Hasta yakınlarının izinsiz olarak hastaneyi terk etmesi üzerine mevcut durum tutanağı alınmıştır”
Sosyal medyada yapılan paylaşımların ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Silopi ilçemizde 16 Mayıs Perşembe günü saat 19.30 R.İ. adındaki 1 yaşındaki çocuk bisiklet zincirine ait kırılmanın kopması nedeniyle, yakınları tarafından Silopi Devlet Hastanesi’ne getirildiği, yapılan muayene ve muayenelerde, tutulan ikinci parmak distal uçta kemik hastalığının korunduğu parmak uç parçanın kas ve keratinize bölümünün ampute tespit edildiği, parmak ve kopan parçası temizlenmiş, tedavi edilmesi gereken ilk müdahale yapılmıştır. Silopi Devlet Hastanesi’nde bulunan hasta yakınlarına, 112 Kontrol Komuta Merkezi üzerinden plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi uzmanı ile görüşme ve sevk işlemi başlatılacağı bilgisi verilmiştir. Ancak hasta yakınlarının izinsiz olarak hastaneyi terk etmesi üzerine mevcut durum tutanağı alınmıştır.
“Muayene edilmeden çıkış yapıldığı anlaşılmıştır”
Daha sonra hasta yakınlarının, hastayı Cizre Devlet Hastanesi’ne götürdüğü, ancak burada muayene edilmeden çıkış yapıldığı anlaşılmıştır. Yapılan değerlendirmede; parçalı ikinci parmak amputasyonu olduğu, distal seviye ve ezilme yaralanmalarına replentasyonun uygun bulunamadığı, antibiyotik pansumanı değiştirilebilen plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi poliklinik kontrolün uygun olduğu belirtildi. Ertesi gün, ayrı plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi polikliniğine gelmemesi nedeniyle yapılan araştırmada, sunulan Şırnak Devlet Hastanesi’nde tedaviyi kabul etmeyi, kendi rızasıyla hastaneden çıkış yaptığı anlaşılmıştır. İlimizde sağlık alanında yapılan yatırımlar ve sağlık personelimizin yoğun gayretleriyle sağlık hizmetlerine erişim gücü mevcut değildi.” denildi.
Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)
GÜNDEM
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024